TommiSPMyllys

Ei sukupuolisidonnaisia tuotteita kiitos

  • Anttila pahoitteli tyttöjen leluja
    Anttila pahoitteli tyttöjen leluja

Tänä herran päivänä, 21. marraskuuta, vuonna 2015, Noora Nuorgam kirjoittaa blogissaan Anttila, are you kidding me? Blogkirjoituksessa kirjoittaja kritisoi verkkokauppa Anttilan tapaa kategorisoida lasten lelut poikien ja tyttöjen leluiksi.

Poikien vanhemmille Anttila markkinoi tuotekuvauksissaan autoja ja kaivureita, kun taas tyttöjen vanhemmille nukkeja ja lastenhoitotarvikkeita. Tämä oli Nuorgamin mielestä liikaa. Hän pahoitti asiasta mielensä.

Herranvuonna 2015, tämä toimi jälleen. Anttila äityi pyytämään julkisesti Iltalehdessä anteeksi tätä "virhettä". 

Ajattelin aluksi tämän blogitekstin olevan satiiria, huonoa trollaamista tai sarkasmia, mutta ei, se oli totisinta totta. Ihmiset kun nykyään ihan aidoisti pahoittavat mielensä siitä, että jokin taho kategorisoi materiaa sukupuolen mukaan.

-----

Nuorgamilla on edessään melkoinen savotta, kun hän lähtee taistelemaan tätä vainhoillista ja jälkeenjäänyttä sukupuoliajattelua vastaan. Minä, solidaarisena ihmisenä voin myötäelää tätä tuskaa, joten tarjoan muutamia vinkkejä etenemiseen tämän asian kanssa.

Ihan aluksi, sinun tulisi olla yhteydessä kirkkoon, maistraattiin ja nimilautakuntaan. Herranvuonna 2015 tytöillä ja pojilla ei tulisi olla omia nimiänsä. Nimet tulisi olla vain lasten nimiä. Jos minä haluan antaa pojalleni nimeksi Sinikka, tai tyttöni nimeksi Pekka, niin tämä tulisi ehdottomasti hyväksyä.

Hyvä on, nimet eivät ole materiaa. Tämän kohdan voit halutessasi skippaa kokonaan.

Seuraavaksi kuitenkin Nuorgamin tulisi hyökkää arviolta noin 2,6 miljoonaa verkkokauppaa vastaan. Hyvä on, ollaan realistisia ja pysytään sentään tämän maan rajojen sisällä, eli siis noin 12,600 verkkokauppaa vastaan.

On nimittäin uskomatonta, että vaatekaupoissa myydään vielä herranvuonna 2015 tyttöjen tai poikien vaatteita. Ei, nämä kaikki tulisi olla vain kategoriassa "lastenvaatteet". Joissakin edistyksellisissä verkkokaupoissa näin onkin jo. Mutta, on kuitenkin käsittämätöntä, että joissakin verkkokaupoissa on yhä pinkki tyttöjen hulahulamekko saatavilla vain tyttöjen osastolta.

Jos naapurissani asustava isä-Jermu haluaisikin pukea viisi vuotiaan Ville-Oskarinsa pinkkiin hulahulamekkoon, niin miksi hänen tulisi mennä tyttöjen osastolle? On käsittämätöntä, että sukupuoli määritellään asusteiden mukaan. Aikuiset ovat onneksi herranvuonna 2015 jo viisaampia. Anttilan miesten kenkien osastolta kun löytyy nykyään myös korkokenkiä.

Kun Nuorgam on tämän infernaalisen savotan suorittanut, hänen tulisi seuraavaksi olla yhteydessä IltaSanomien toimitukseen. Nimittäin IltaSanomat tuottaa verkkoon Pelikone.fi sivuston kautta nettipelejä lapsille ja nuorille.

Palvelusta löytyy nimittäin osasto Tyttöjenpelit, josta löytyy niinkin sukupuolipainotteisia pelejä, kuten Dress Up Mania ja Love Factory. Löytyypä osastolta myös Selena Gomez Makeover -peli. Miksi nämä ovat vain tyttöjen pelejä? Kyllä mielestäni edellämainitun Ville-Oskarinkin tulisi häpeilemättä voida aloittaa harrastuksensa Selena Gomezin personal meikkaajana ilman, että hänet leimataan tyttöjen pelien pelaajaksi. Hyi IltaSanomat.

Nuorgam kritisoi blogissaan, että tytöille ohjaavat lelut, kuten nuket ja ruoanlaitto opastavat lapsia ymmärtämään jo varhain termin: "Nyrkki, hella ja mitä näitänyton." Ilmeisemmin kirjoittaja olettaa, että jokaisesta tytöstä tulee vanhemmiten nainen, joka asettuu alitajuntaisesti vain tuon nyrkin ja hellan väliin siksi, koska hänen vanhempansa ostivat hänelle lapsena barbin. Tai teekannun.

Kirjoittaja lisäksi olettaa, että lapsi ei itse herranvuonna 2015 osaa pyytää mitä haluaa. Hänelle vain automaattisesti tuputetaan leluja, vaatteita ja muuta materiaa sukupuolen mukaan. Kuka vastuullinen vanhempi muka näin tekee? 

Kun allekirjoittanut oli itse viisi vuotias, äitini lähti Ruotsin risteilylle ja kysyi minulta mitä haluan tuliaisiksi, pyysin nukkea.

Äitini toi nuken. Mollamaija -nuken.

Tyttöjen leluosastolta.

Nimesin sen Mollamaijaksi, olin mielikuvituksellinen.

Käperryin onnellisena Mollamaija kainalossa nukkumaan sinä iltana. En päätynyt aikuisena nyrkin tai hellan väliin, ja minusta tuli hetero mies. Jännä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Arto Jaaskelainen

Ei viitsitä sairastaa, julkaiset aivan selkeätä radikaaliporukoiden poliittista propagandaa.

Tytöt ovat tyttöjä ja pojat poikia eikä ole myöskään mitään vikaa kutsua jotain leluja tyttöjen leluiksi ja toisia poikien leluiksi. Totuushan on selkeästi niin.
On aivan oma valinta kumpia haluat ostaa kaupasta eikä esimerkiksi eri sukupuolien tavaroiden sekaisin mättäminen kaupoissa tee ostamista helpommaksi.

Järki käteen eikä mitään uutta sekoilua radikaalien vähemmistöporukoiden pillin mukaan.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Luonto hoitaa.

Äidit, jotka haluavat pojista tyttöjä tai tytöistä poikia, hakevat sitten ennemmin tai myöhemmin tukeä lastensa isiltä, kun lapsenlapsista ei sitten tullutkaan täydellisiä unelmia...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Etkö tosiaan ole huomannut eroja?

Pojilla on munat ja tytöllä ei ole. Eläköön se ero.

On poikien juttuja ja on tyttöjen juttuja ja ne ovat erilaisia. Eläköön ne erot.

Jos näin ei olisi, olisi elämä pirun tylsää.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jotkut sukupuolivastaiset radikaalit ryhmät ovat olleet tosin sitä mieltä että nuo genitaaliset erot saataisiin häivytettyä nykyisen geenitekniikan avulla. Toivottavasti niin ei kuitenkaan tehdä koskä jälkeläisistä tulisi helpost steriilejä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jos tuo on niin kamalaa niin kielletään lailla sukupuolet ja turhuuksien roviolle kaikki mikä voidaan luokitella sukupuoli sidonnaiseksi. Poltetaan siis nuket ja jalkapallot, lapsille joululahjaksi kaivot tansaaniasta.

Huom, kommentin alku on sarkasmia. Ja kuten nykyään asian laita on se on hyvä sanoa vielä erikseen jottei kukaan ymmärtäisi väärin. Ei siinä mitään väärä ole jos kauppa haluaa suositella jotain tuotetta sukupuolen mukaan, niin aikuinen voiollaiisaampi ja päättää itse mitä lapsille ostaa vaikka matille nukkekodin ja leikkikeittiön tai Liisalle Jalkapallon ja rakennussarjan. Vaatekaupoilla kuitenkin mennään jo parempaa kun jako osastoihin sukupuolten välillä on poistumassa, seuraavat askeleet saattaakin olla ettei myöskään ole jakoa erikseen aikuisten ja lasten osastoon sekä sekä kauppaan sisään astuvalle miehelle suositella hetikättelyyn mekkoa ja korkokenkiä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Minusta on outoa ja valitettavaa, että lelujen ja muiden lasten tavaroiden kahtiajako tyttöjen ja poikien juttuihin on koko ajan vain kärjistynyt, kun otetaan huomioon että luonnostaan tytöt ja pojat ovat paljossa samanlaisia. Nykyään taitaa olla jo tyttöjen ja poikien Legojakin erikseen, minun lapsuudessani samat kelpasivat molemmille. Tytöille pitää olla yhä vaaleanpunaisempaa ja hörselöisempää, pojille hämähäkkejä ja pääkalloja.

Suuntaus lienee lähtöisin Amerikasta, jossa jäykällä rooliajattelulla on vahvemmat perinteet kuin suhteellisen tasa-arvoisessa Suomessamme. Minusta on ihan oikein vastustaa tällaista suuntausta.

Ylipäätään sukupuolesta ja sukupuolirooleista ei lastenkasvatuksessa kannattaisi tehdä liian suurta numeroa. Jos poika suuntautuu poikamaisena pidettyihin asioihin tai tyttö tyttömäisenä pidettyihin, niin OK, mutta asiasta ei kannattaisi luoda paineita suuntaan tai toiseen.

Rooliajattelu on sikälikin naurettavaa, että asenteet saattavat kääntyä päinvastaisiksi, joten sikäli ei ole kyse mistään luontaisista taipumuksista. Ennen ratsastus tai viulunsoitto oli poikien hommia, nykyään tyttöjen. Aikoinaan punainen oli poikien väri ja sininen hillitympänä tyttöjen jne.

Toimituksen poiminnat